Čaj černý aromatizovaný
ADVENTNÍ 1 kilogram
——————————————————————————————–
Čaj je zahřívací směs, která byla vytvořena pro dlouhé listopadové a prosincové večery. Aroma tohoto nálevu přinese do našich domovů atmosféru radostného očekávání Vánoc, tedy podstatu adventu.
Ingredience:
- čaj,
- kousky mandlí,
- skořice,
- pomerančová kůra,
- okvětní lístky růže,
- smetanovo-skořicovo-mandarinkové aroma.
Způsob přípravy:
zalijte vodou o teplotě 95 °C, vařte 3-5 minuty.
Čaj černý je nejznámější odrůdou čaje. Získává se z téměř každého druhu zeleného čaje a podrobuje se procesu úplné fermentace, což způsobuje změnu zbarvení lístků na hnědou. Současně se mění všechny složky čaje. Fermentace způsobuje, že se třísloviny mění na aromatické sloučeniny, snižuje se podíl vitamínu C a některých minerálních látek. Zelený čaj se pije pro uhašení žízně, černý naopak zahřívá.
Příprava nálevu:
Příprava ideálního nálevu z listového čaje vyžaduje pečlivost a čas. Samozřejmě to lze udělat méně přesně, ale pak výsledek nebude tak dokonalý. Voda určená k vaření by měla být měkká, měla by obsahovat co nejméně minerálních solí, zejména solí vápníku a hořčíku. Některé druhy čajů jsou vhodnější pro vaření v tvrdé vodě, např. druhy z oblasti Assam.
Míření černého čaje:
U každého druhu středně suchého čaje je to různé. V průměru se předpokládá, že pro získání dobrého nálevu na každých 200 ml vody (sklenice) použijte půl až jednu lžičku suchého čaje. Pokud se jedná o džbán o objemu jednoho litru, je třeba přidat ještě jednu lžičku navíc. Lžička obsahuje přibližně 2,5 g suchého čaje.
Zalévání černého čaje:
Čaj černý by měl být zaplaven vodou vroucí ve druhém, takzvaném bílém stádiu varu. Jedná se o okamžik, kdy velké množství bublinek ve vodě způsobuje, že voda vypadá bílá. Převařená voda, tedy taková, která přešla do třetího, silný var a velké množství puchýřů se rychle odtrhává od povrchu a zbavuje nálev aroma a nepříznivě se odráží na kvalitě. Voda nedovařená z prvního varu, když se na jejím povrchu objevují první bublinky, snižuje pouze extraktivnost čaje.
Je také dobré ohřát konvici, ve které se vaří čaj, což lze provést jednoduchým způsobem a několikrát zalitím vroucí vodou. Poté je třeba ho otřít do sucha. V dalším kroku do něj nasypeme správné množství čaje a poté zalijeme vodou ve stadiu bílého varu.
Smícháno a zkonfekováno v rámci Evropské unie.
Výrobce: Skworcu Marek Skworc.
Čistá hmotnost: 1 kilogram.
Informace o alergenech:
V areálu výrobního závodu se používají arašídy a jiné ořechy, sója, sezam a hořčice, obiloviny obsahující lepek, výrobky obsahující oxid siřičitý, laktózu, vejce a celer.


