Palo Santo kované na yerba maté
Nádoba vyrobená ze stálezeleného dřeva palo santo. Indiánem guarani uznávané jako téměř svaté. Odtud název – palo santo znamená posvátný kmen. Vlastnosti aromatického dřeva jsou široce oceňovány znalci po celém světě. Podobně jako cesmína paraguayská vyskytuje pouze v Jižní Americe. Uvařením sušiny yerba maté v takovém matero objevíte podmanivé vlastnosti pryskyřice, kterou dřevo vylučuje. Siorbanie v palo santo zajistí, že už nebudete chtít sáhnout po jiném nádobí.
Protože každé dřevo má tendenci k trhlinám (v důsledku rozdílu vlhkosti při zalévání) bylo kované kovem. Díky tomu neuroníte ani kapku životodárného nálevu.
Kapacita: cca. 170-220 ml.
Palo santo mohou minimálně lišit od vyobrazení (např. tvarem nebo odstínem dřeva), protože každý je jedinečný a jedinečný. Prodávané Palo santo mohou (ale nemusí) obsahovat drobné nedokonalosti, jako jsou rýhy nebo nerovnosti. Dřevo může prasknout, důvodem je změna vlhkosti. Tomu lze zabránit tím, že necháte sucho v nádobě a vyprázdníte ho až před opětovným použitím. Takovým způsobem matero zůstává v těkavé wilgoci.Natomiast před delší přestávkou v používání cévky je nejlepší je propláchnout pod horkou vodou a namazat do dřeva olej.
Jak starat o matero palo santo, aby vydrželo co nejdéle?
- Nemyjte v myčce nádobí!
- Nepoužívejte chemikálie k mytí – stačí zlikvidovat zbytky yerby a nádobu omýt samotnou vodou!
- Neotírejte do sucha a snažte , aby bylo vždy jemně vlhké – přesušené dřevo bude praskat!
- Sušte matero otočené dnem vzhůru!
- Nenechávejte v blízkosti ohřívače!
- Nenechávejte zbytky yerba maté příliš dlouho – výsledná plíseň může zničit strukturu cévky!


